Het maken van een bedrijfswebsite (deel 3): hosting & techniek

Datum: 10 augustus 2017

omslag tekstvisie

Sommige mensen bouwen nooit een website. Ik begrijp dat.

Mezelf zou ik niet echt beschrijven als een technisch persoon. Toch denk ik dat het waardevol is om over technische zaken na te denken als je een website maakt: hoe ga je de website bouwen en waar ga je de hosting onderbrengen?

kraanvogels tekstvisieAan de juiste content en vormgeving heb je niks als de techniek faalt. Over de inhoud kan ik als tekstschrijver het nodige vertellen. De vormgeving is niet mijn vak, maar gelukkig kunnen anderen mij daarover meer informatie geven. Tip! Het is ontzettend fijn om over een netwerk te beschikken van mensen buiten jouw eigen vakgebied; samen weet je meer dan alleen... Voor mij helpt dit ook om meer te weten te komen over de techniek achter de bedrijfswebsite. Dit onderdeel vind ik persoonlijk het lastigst.

Het helpt in ieder geval om alvast over de volgende zaken na te denken:

  • Wat wordt de domeinnaam? (zelf vind ik dat het leukste onderwerp om over na te denken)
  • Wat doe ik met de hosting?
  • Wil ik zelf mijn bedrijfswebsite maken of is het handiger om dat uit te besteden?
  • Hoeveel tijd wil ik kwijt zijn aan het bouwen van mijn website?
  • Op welke manier wil ik mijn site onderhouden en hoeveel tijd wil ik daarvoor reserveren?

Een domeinnaam moet je altijd laten vastleggen. Bij SIDN kun je nakijken of de naam die je voor ogen hebt, nog beschikbaar is. Het is best een gedoe om de juiste naam te bemachtigen: slechts één persoon mag deze voeren en veel mensen komen op hetzelfde idee. Vergeet ook niet om op Kvk.nl te kijken of een bepaalde handelsnaam nog vrij is. Voor Tekstvisie.nl heb ik geluk: er zijn meerdere bedrijven die ooit deze naam hebben gebruikt, maar afgelopen juli bleek Tekstvisie beschikbaar. Hebbes, voor mij.

Behalve dat je een domeinnaam voor de bedrijfswebsite moet registreren, heb je hosting nodig. Een hostingprovider zorgt ervoor dat de website ergens op een server of computer wordt ondergebracht. Hierdoor kun je jouw site verder inrichten en gebruiken.

Bij veel bedrijven betaal je weinig voor hosting. Maar pas op: 'goedkoop' kan duur uitpakken....

Hostingproviders kunnen nogal van elkaar verschillen. Over het algemeen geldt: pas op als er een aanbod langskomt dat bijna te mooi is om waar te zijn. Soms geldt een gunstig tarief namelijk alleen voor het eerste jaar en betaal je veel meer voor de resterende jaren (waardoor je uiteindelijk meer betaalt dan bij een 'duurdere' provider). Bij sommige providers is het ontzettend moeilijk om over te stappen als je later wil wisselen. Let ook op de service: is de hostingprovider goed bereikbaar als er problemen zijn?

logo tekstvisie blauwAls de hosting volgens de theorie bijna niks kost, hoeft dat dus niet in de praktijk zo te zijn. Kijk altijd naar de voorwaarden en kleine lettertjes. Ik heb de domeinregistratie en hosting voor al mijn websites laten regelen bij 404Web: het bedrijf van mijn vriend. Helemaal objectief ben ik daarom niet, maar zakelijk gezien denk ik dat dit een goede keuze is. Overstappen naar een andere hostingprovider is hier geen enkel probleem, maar waarom zou ik dat willen?

Tijdens het bouwen van Tekstvisie.nl ben ik tegen meerdere technische problemen aangelopen die ik niet zelf kon oplossen. Omdat de praktijk soms meer vraagt dan mijn basiskennis. Of omdat regel 721 moet worden aangepast in een verborgen document...

Gelukkig beschikt mijn hostingprovider vriend over engelengeduld. Daarnaast heeft hij behoorlijk veel verstand van de techniek achter websites zodat hij mij prima kan adviseren. Het bouwen van tekstvisie.nl blijkt namelijk een behoorlijke puzzel. Meerdere keren doet de site niet wat ik wil. Ik merk dat ik een beetje een haat-liefde verhouding heb met HTML en PhP (de systemen die ik heb gebruikt om Tekstvisie te maken). Het is fantastisch als je een site gaandeweg steeds beter ziet worden. Het heeft echter een hoog 'Grrrrrr'-gehalte als er iets fout gaat en je geen idee hebt waarom.

Het volgende punt: voor welke template kies je? Als je een template downloadt, heb je extra kennis nodig om deze geschikt te maken voor jouw eigen site. Hoeveel budget wil je hieraan besteden? Er bestaan gratis templates die prima zijn en er zijn slechte templates waarvoor je (teveel) moet betalen. Wanneer je aan de slag gaat met een template, dan is het vooral belangrijk dat deze bij jou past en bij het doel van de (bedrijfs)website. Een gratis of een betaalde template downloaden maakt dus niet zoveel uit.

Voor veel mensen is Wordpress een oplossing. Wordpress kan echter ook technische problemen geven...

website ingriddevries.comHet voordeel van Wordpress vind ik dat je relatief makkelijk de site kunt aanpassen, erg fijn voor blogs. Voor mijn persoonlijke site ingriddevries.com gebruik ik daarom Wordpress. Het installeren van Wordpress was voor die site een hoop gedoe, omdat ik geen standaard vormgeving wilde. Nu vind ik dat nog steeds lastig: zodra ik iets wil wat afwijkt van het Wordpress stramien, kost het extra tijd en kennis. Bij mij neemt dan het 'Grrrrr'-gehalte toe.

Verder lijkt het erop dat Wordpress weinig onderhoud nodig heeft, maar ik merk dat de praktijk anders is. Je moet altijd rekening houden met (automatische) updates en regelmatig checken of de site nog naar behoren werkt. Het allergrootste nadeel vind ik dat Wordpress steeds vaker te maken krijgt met hackers. Geen prettige gedachte en ik vind dat een ontzettend goede reden om mijn bedrijfswebsite niet aan Wordpress toe te vertrouwen.

Als je een website maakt, heb je specifieke kennis nodig over de inhoud, vormgeving en techniek. Daarnaast is het een kwestie van de juiste keuzes maken: logo's, foto's, het onderhoudssysteem en het doel van de site.

Nu Tekstvisie.nl eindelijk online staat, begrijp ik het volkomen dat sommige mensen nooit aan een website beginnen. Het goede nieuws: je hoeft een bedrijfswebsite niet alleen te maken. Schat van tevoren in:

  • Welke taken kun je doen?
  • Welke taken wil je doen? ('niks' is ook een prima antwoord)
  • Schakel -waar nodig- de juiste professionals in.
  • Laat andere mensen meelezen.

Samenwerken is belangrijk. Achteraf gezien had ik dat meer moeten doen tijdens het ontwikkelen van Tekstvisie.nl. Dit proces heeft mij veel tijd gekost. De timing om mijn site te maken was echter prima, aangezien op dat moment de halve wereld op vakantie was. Nu alles gereed is, ben ik zelf ook wel aan vakantie toe...

Blog overzicht