De (opengebroken) weg naar een eigen bedrijf

Datum: 17 juli 2017

opengebroken weg bij kvk

Zakelijke beren op de weg...

Hoe begin je een bedrijf? Je stapt op de fiets en stopt bij de Kamer van Koophandel. Tadaaa. Best simpel. Maar ook ingewikkeld. Sommige mensen zijn mij al voorgegaan. Op Facebook zie ik hen trots staan met een mooie bos bloemen in hun hand. Stoer vind ik dat.

Een eenmanszaak oprichten; ik heb daar lang tegenop gezien... Dat komt niet door het werk wat ik wil doen. Ik ga namelijk doen waar ik plezier in heb en wat ik kan, namelijk: content schrijven. Ik heb echter ook een groot talent voor 'beren op de weg zien'. Het idee om van alles te moeten regelen (hallo Belastingdienst, hallo bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering) en de zekerheid van een onregelmatig inkomen; ik word daar niet blij van.

Aan de andere kant... Wat stelt 'zekerheid' tegenwoordig nog voor? Ik heb lang als uitzendkracht gewerkt. Hoewel ik het geluk had om ruim vijf jaar voor één opdrachtgever te mogen werken, was het onvermijdelijk dat ik op een zekere dag afscheid moest nemen. Dat gebeurde dus ook. Als ik het nieuws volg en naar de verhalen luister van vrienden en kennissen, raak ik er steeds meer van overtuigd dat ook een vaste baan tegenwoordig niet meer heilig is. Er is eigenlijk maar één ding wat ik zeker weet: niks is zeker. Voor mij is de stap naar een ZZP-bestaan daarom niet eens zo groot.

Bovendien lijkt het mij geweldig om werk te kunnen maken van mijn passie: schrijven. Ik denk dat daarvoor allerlei zakelijke mogelijkheden zijn. Ik zie bijvoorbeeld allerlei mooie websites met minder mooie teksten. Zo jammer vind ik dat: als er meer zorg aan de content wordt besteed, kan het resultaat veel beter zijn. Vanaf nu kan ik mij er als bedrijf mee bemoeien, hoe tof is dat?

Voordat ik daadwerkelijk start, denk ik een paar weken na over al Die Moeilijke Dingen (hallo beren, staan jullie daar alweer?), zet de bedrijfskosten op een rij en maak een lijst van alle regelzaken. Daarover later meer, maar bij deze alvast een paar tips.

  1. Neem een kijkje op www.kvk.nl, daar is ontzettend veel praktische informatie te vinden voor starters.
  2. Kijk wat je vooral zelf kunt financieren en hoe je de kosten zo laag mogelijk kunt houden (zeker in de beginfase). Zelf raak ik al bij voorbaat in paniek bij de gedachte dat ik een lening aan zou moeten gaan. Dat is in mijn geval ook helemaal niet nodig. Met mijn laptop van zeven jaar oud en een goede wifi-verbinding kom ik al een heel eind.
  3. Als je je bij de Kamer van Koophandel (KvK) wilt inschrijven, dan moet je van tevoren een formulier invullen. Je wordt gevraagd om de bedrijfsactiviteiten zo uitgebreid mogelijk te beschrijven, maar dat is niet altijd nodig.
  4. Als je een handelsnaam kiest, check dan of je deze naam beschikbaar is als domeinnaam. Ook belangrijk: check ook de database van de KvK of een ander bedrijf deze geregistreerd heeft. Niet ieder bedrijf heeft namelijk een website...

werkzaamheden bij kvkHet bezoek aan de KvK in Groningen vind ik niet heel spannend. De grootste uitdaging is om daar te kunnen komen, want de weg is opengebroken. Ik word ontvangen door een vriendelijke medewerkster die kordaat mijn gegevens doorneemt en niet bang is voor de delete-knop ('Dat moet eigenlijk korter'). Zoals gezegd: uitgebreid de bedrijfsactiviteiten beschrijven is niet altijd nodig. Bovendien moeten alle werkzaamheden die ik wil uitvoeren in een bepaald schema passen en 'content schrijven en ontwikkelen' blijkt niet makkelijk in te passen.

De naam Tekstvisie wordt geregisteerd. Een tweede handelsnaam, die ik later wil gebruiken, mag niet. Zo jammer, want ik vind het persoonlijk een lieve naam. Maar hij wordt al gebruikt door een sportvereniging... (?????) De ironie. Misschien is dat mijn straf voor het feit dat ik te weinig sport.. Gelukkig mag ik alle tijd nemen om na te denken over een nieuwe naam en is Tekstvisie het belangrijkst. Onder die naam gaat alles gebeuren voor mijn bedrijf.

bananengebakDe medewerkster van de KvK maakt de papieren in orde, brengt mij naar de pin-automaat om het inschrijfgeld van € 50,-- te betalen en geeft mij een hand: 'Gefeliciteerd!' Ik kijk haar beduusd aan. O ja, ik heb nu een eigen bedrijf. Er is niemand met mij meegekomen. Er zijn dus geen glamoreuze foto's gemaakt en er zijn geen bloemen. Wel een bananengebakje achteraf; helemaal prima. Ik ploeg met mijn fiets door de blubber. De weg naar een eigen bedrijf gaat letterlijk en figuurlijk niet over rozen... Ik ben benieuwd waar het allemaal naartoe gaat.

Blog overzicht