Hoe zorg je voor het juiste verhaal?

Datum: 7 december 2018

omslagfoto thee kraanvogel

Zeven tips om tot een goede inhoud te komen

Of je nu aan de slag gaat met een website of op een andere manier een tekst wilt uitgeven; het draait om het weergeven van de juiste inhoud. Wat wil je vertellen aan de mensen die voor jouw organisatie interessant zijn? Hoe zorg je voor sprekende teksten? Daarmee help ik graag.

Zeven tips om naar het perfecte verhaal toe te werken:

  1. Het belangrijkste is – je zou het bijna vergeten – bedenken voor wie je het verhaal gaat schrijven. Wie is jouw lezer? Heb je een idee wat hij of zij zou willen lezen en kun je het verhaal hierop laten aansluiten?
  2. Wat is de achterliggende gedachte van de tekst? Gaat het om promotie, de lezer informeren of wil je een belevenis kwijt? Ieder doel vraagt om een bepaalde stijl van schrijven.
  3. Het kan helpen om iets persoonlijks toe te voegen aan de inhoud. Is er iets bijzonders wat je kunt vertellen? Een anekdote, een kenmerk van jouw organisatie. Uiteraard is het handig dat het niet té persoonlijk wordt. "Ik vouw kraanvogels als ik mij verveel," klinkt bijvoorbeeld niet zo gezellig. Wat wel kan: "Ik vouw graag kraanvogels, vandaar mijn bedrijfslogo." (ja, dat laatste klinkt als Tekstvisie)
  4. Maak er geen spoedklus van. Het werkt niet prettig als een verhaal gisteren af had moeten zijn. Neem de tijd. Dat hoeft uiteraard niet eindeloos te duren, maar teveel druk kan averechts werken.
  5. Ook handig als je de tijd hebt: houd je een tijdje – een paar dagen – niet bezig met de tekst. Laat het even liggen. Vervolgens kun je er weer met een gezonde afstand naar kijken.
  6. Laat iemand anders het verhaal lezen voordat je het aan de rest van de wereld laat zien. Hij of zij kan met een frisse blik naar de inhoud kijken en je voorzien van tips. Als je zelf al ideeën op papier hebt, maar geen idee hebt hoe het verder moet kan het verhelderend zijn om de tekst door iemand anders te laten lezen.
  7. Besteed het schrijven uit. Laat je interviewen en een tekstschrijver maakt daarvan – als het goed is – een logisch en mooi geheel.

Hoe dan ook: het weergeven van de juiste inhoud kan een uitdaging zijn. Schrijven over jezelf is immers één van de moeilijkste dingen om te doen – zelfs voor tekstschrijvers, kun je nagaan – maar het kan! Iedereen heeft immers een uniek verhaal te vertellen.

Meer weten over wat ik als tekstschrijver kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met Tekstvisie.

Blog overzicht