Op veel plekken kun je gratis werken, maar levert dat ook wat op?

Datum: 24 juli 2017

omslagfoto thee kraanvogel

Volgens de theorie zou ik overal kunnen werken, maar de praktijk is weerbarstig...

Als ik vanuit huis werk, kan ik net zo goed mijn nieuwe bedrijf opdoeken; daarvan ben ik overtuigd geraakt. Je kunt je nu afvragen: "Ingrid, je hebt alleen een plek nodig om te schrijven. Dan kun je toch overal gaan werken?" Ja, inderdaad. In theorie kan ik vandaag een vliegtuig nemen en op een tropisch strand mijn laptop uitklappen. In de praktijk gaat dat niet werken.

Mijn werk uitvoeren in het buitenland: het klinkt prachtig, maar het werkt voor geen meter...

Een goed bedrijf begint met de juiste plek om te kunnen werken. Ik heb eigenlijk niet zoveel nodig op dat gebied. Behalve een rustige omgeving om te kunnen schrijven, ben ik afhankelijk van internet. Wifi is bijna overal, maar niet altijd aanwezig. Door haperende digitale verbindingen was het voor mij niet eens te doen om een simpele blog bij te houden tijdens mijn Vietnam-reis. Ik kan mij niet voorstellen dat het op deze manier lukt om een complete website op te leveren voor mijn klanten. Bovendien is in Vietnam de code voor betrouwbaar internet in 95% van de gevallen: '12345678'. Hét recept voor veiligheidsproblemen, lijkt mij zo. Nee, mijn tijd in het buitenland kan ik beter besteden aan vakantie vieren.

Dicht bij huis is het eveneens oppassen geblazen. Ik ben er in ieder geval achter dat thuiswerken niks voor mij is. In het meest gunstige geval heb ik de afwas aan kant, de deur meerdere malen open gedaan voor postbodes die pakketjes voor de buren bezorgen (die blijkbaar wél buitenshuis werken), is alle was weggewerkt en heb ik ik mijn oude kleding naar de kringloopwinkel gebracht. Ontzettend belangrijk allemaal, maar voor mijn bedrijf niet bepaald productief.

Dilemma's tussen de tosti-kruimels en ketchup

Voor mij is het dus handig om buiten de deur te werken. In Groningen zijn er diverse leuke cafeetjes waar je onder het genot van een lekker kopje koffie (of twee, of drie) een bestseller kunt schrijven. In theorie dan. De praktijk is dat ik mijn laptop moet neerzetten tussen de tosti-kruimels en ketchup van mijn voorganger. Het continue geratel van het koffiezet-apparaat wordt af en toe onderbroken door een gillend kind. Niet echt bevorderlijk als je een deadline moet halen. Natuurlijk gaan op een gegeven moment die kopjes koffie opspelen. Wat doe je met alle werkspullen als je naar het toilet moet? Inpakken (en het risico lopen dat iemand anders 'jouw werkplek' inneemt) of erop vertrouwen dat alles op zijn plek blijft staan? (brr, eng)

werkplek bibliotheekDe openbare bibliotheek dan maar? Daar is in ieder geval de mogelijkheid om een sleutel te bemachtigen voor een afgesloten ruimte. (tip!) Voor veel mensen kan dit werken. Een groot voordeel is dat je alle spullen kunt achterlaten terwijl je een kopje koffie haalt of naar het toilet gaat. Ik vind het zelf lastig om mij goed te concentreren in een warme ruimte, terwijl boven mij een tl-buis knippert. De leeszalen van de bibliotheken worden trouwens steeds vaker geschikt gemaakt als studieplek. Handig, echter: tijdens tentamenweken kan het ontzettend druk worden, wat ik een groot nadeel vind.

Veel mensen kunnen prima in een bibliotheek werken, tussen alle andere werkende en studerende personen, maar ik niet. Op een of andere manier gaan er altijd mensen bij mij in de buurt zitten die gaan fluisteren. Soms tegen iemand anders, maar vaak ook tegen zichzelf. Persoonlijk kan ik slecht tegen fluister-geluiden. Datzelfde geldt voor neus-ophaal-geluiden. Dat ligt een beetje aan mijzelf natuurlijk: een bibliotheek is een openbare ruimte waar mensen dit soort zaken nou eenmaal doen. Ik heb ook een keer meegemaakt dat een man naast mij A4'tjes aan het inscannen was met een zoem-apparaat. Blaadje voor blaadje. Als je dat alles voor lief kunt nemen, is de bibliotheek een plek waar redelijk te werken is. Voor mij betekent het vooral: wegwezen!

Gelukkig zijn er in de stad Groningen veel mooie initiatieven voor mensen zoals ik (die voor hun werk stiekem toch meer nodig hebben dan alleen een computer)

Uiteindelijk heb ik mezelf gelanceerd bij het Launch Café, in het centrum van Groningen. Op deze plek kunnen ZZP'ers, ondernemers en startups op een laagdrempelige manier aan het werk. Ik huur een flexibele werkplek en heb onbeperkt toegang tot koffie (wat in feite de motor is voor mijn bedrijf). Het Launch Café vind ik vooral een mooie, gastvrije locatie. Wat is het ontzettend fijn om niet meer te hoeven nadenken over wat ik nodig heb om te kunnen werken: alles is er gewoon en alles functioneert.

Wat ik persoonlijk nog belangrijker vind: in mijn nieuwe omgeving werken vele collega-ondernemers die met passie hun bedrijf opzetten en onderhouden. Het is iedere dag een feestje om te zien dat er zoveel mensen plezier hebben in hun werk. Zij inspireren mij dan ook weer; dat zou niet zo snel gebeuren als ik thuis, in de bibliotheek of in een cafeetje zou blijven zitten.

Kortom: voor een beginnend bedrijf is het een investering om een werkplek te huren, maar dat hoeft niet eens om grote bedragen te gaan. Na drie weken gebruik te hebben gemaakt van een flexibele werkplek, is mijn ervaring dat die investering ontzettend waardevol is. Het levert in ieder geval veel meer op dan koffie alleen...

Blog overzicht